Portes obertes dissabte 22 de juny de 2013


Aquest dissabte a més a més d’altres feines diverses, es va reparar el compost (pendent encara d’acabar). A continuació podeu veure les fotografies del procés.

"primer de tot hem fet un fons de restes seques, amb fulles i branques tallades ben petites (tot el que hem pogut) les restes seques aporten el carboni, i són una mica l'equivalent a la capa superficial de l'humus en estat natural, al bosc o al camp"

“Primer de tot hem fet un fons de restes seques, amb fulles i branques tallades ben petites (tot el que hem pogut) les restes seques aporten el carboni, i són una mica l’equivalent a la capa superficial de l’humus en estat natural, al bosc o al camp.”

"després hem anat posant la matèria fresca que estava en descomposició. Aquesta aportarà el nitrògen que, en equilibri amb el carboni, fa l'humus, juntament amb la resta de nutrients que fan falta a les plantes. Hem hagut de desfer amb les mans restes que eren massa grosses i dificultaven el compostatge"

“Després hem anat posant la matèria fresca que estava en descomposició. Aquesta aportarà el nitrògen que, en equilibri amb el carboni, fa l’humus, juntament amb la resta de nutrients que fan falta a les plantes. Hem hagut de desfer amb les mans restes que eren massa grosses i dificultaven el compostatge.”

" Aquests són cucs de terra -llambrics, papaterres, tartanyes...mai "llombrius" pèssim intent de traducció literal del castellà!- i són part fonamental de la descomposició de la materia orgànica, juntament amb molts altres organismes de la compostera. La seva presència a la terra assegura la oxigenació i la bona salut del nostre hort. Amb el cuc es pot fer un humus especialitzat que en diuen "vermicompost"-veieu la biblioteka"

“Aquests són cucs de terra -llambrics, papaterres, tartanyes…mai “llombrius” pèssim intent de traducció literal del castellà!- i són part fonamental de la descomposició de la materia orgànica, juntament amb molts altres organismes de la compostera. La seva presència a la terra assegura l’oxigenació i la bona salut del nostre hort. Amb el cuc es pot fer un humus especialitzat que en diuen “vermicompost” -veieu la biblioteka-.”

"hem seguit posant capes de materia seca sobre la fresca i hem anat barrejant-les. És molt important que tot sigui reduit a la mínima mida possible per a un bon compostatge. Els agricultors fan servir trituradores, nosaltres ens hem de conformar amb les tisores de podar i cops de pala. Ja veurem com queda. "

“Hem seguit posant capes de materia seca sobre la fresca i hem anat barrejant-les. És molt important que tot sigui reduit a la mínima mida possible per a un bon compostatge. Els agricultors fan servir trituradores, nosaltres ens hem de conformar amb les tisores de podar i cops de pala. Ja veurem com queda.”

20130622_133831

“Totes les restes orgàniques domèstiques són bones per al compost, excepte les dels nostres animals, que mengen uns pinsos que no se sap què porten. Algunes són millors per al procés i s’ha d’aprofitar al màxim, com les herbes que arrenquem, si no tenen llavor; altres pitjors, com els cítrics, que poden acidificar el compost, o les restes de carn o peix. Hi ha documents sobre el tema a la biblioteka. Aquesta closca d’ou, per exemple, és genial per a l’aportació de calci, però s’ha d’esmicolar molt, ja que es descompon molt lentament.”

"Aquesta terra és una resta del compost vell que vam fer en un forat. En castellà en diuen "mantillo" i és un compost molt vell que ha mineralitzat completament. Serveix per un nombre limitat de cultius, o bé per barrejar amb la pobra terra del nostre hort quan la preparem per un nou cultiu. Nosaltres la vam afegir a la compostera per afegir aquesta part mineral i reduir una mica la humitat del compost. No sabem si vam fer bé. Ja ho veurem"

“Aquesta terra és una resta del compost vell que vam fer en un forat. En castellà en diuen “mantillo” i és un compost molt vell que ha mineralitzat completament. Serveix per un nombre limitat de cultius, o bé per barrejar amb la pobra terra del nostre hort quan la preparem per un nou cultiu. Nosaltres la vam afegir a la compostera per afegir aquesta part mineral i reduir una mica la humitat del compost. No sabem si vam fer bé. Ja ho veurem”

"Això és el que mai hauria d'haver a la compostera. A part d'aquests plàstics també vam trobar trosos de metall. Això i restes vegetals de cultius convencionals tractats amb químics són un verí per a l'hort"

“Això és el que mai hauria d’haver a la compostera. A part d’aquests plàstics també vam trobar trosos de metall. Això i restes vegetals de cultius convencionals tractats amb químics són un verí per a l’hort.”

Fotografies de l’àlbum: Portes obertes dissabte 22 de juny de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s