Un matà de diumenge vam trobar en la planta del fonoll unes erugues molt llampants. Ens vam responsabilitzar d’esbrinar què eren i vet aquà què són: És una de les papallones més espectaculars dels Països Catalans. La papallona rei té franges de colors vius, groc i negre, que fan que també sigui coneguda com a “papallona tigre”. Duu també unes taques nebuloses blaves als marges de les ales inferiors i dues taques roges al costat de les “cues”.
Aquesta papallona és de vol rà pid i es passa el dia anant de camp a camp i de flor en flor. Li agrada xuclar les flors de l’anÃs i del fonoll, sobre les quals de vegades se la veu amb les ales esteses, reposant al sol. Viu en tres generacions de la primavera a la tardor. És una papallona molt comuna a l’estiu i es troba sovint als jardins.
Les erugues mengen, preferentment, les fulles de les plantes apià cies o umbel•lÃferes, com la pastanaga borda, la pastanaga, l’anet, el fonoll, la xirivia i el comà de prat. També s’alimenten de ruda, una planta de la famÃlia de les rutà cies. Tenen un òrgan conegut com a osmeteri, que pot emetre un lÃquid pudent per espantar els enemics.
Les crisà lides de la papallona rei es fixen a les branques i al tronc dels arbres i els matolls per l’extrem de l’abdomen.
Molt bé cris, et felicito per la investigació. Ara, el que em plantejo és el següent: és perjudicial per l’hort?? Les hem de deixar allà ?
Salut i hortalisses!
L’eruga és voraç. Quan hagués acabat amb el fonoll hagués anat a per una,altra planta. Per l’ hort, com Diu en Miquel, només són bons els cucs de terra.