L’eruga del fonoll


Eruga Fonoll

Eruga Fonoll

Un matí de diumenge vam trobar en la planta del fonoll unes erugues molt llampants. Ens vam responsabilitzar d’esbrinar què eren i vet aquí què són: És una de les papallones més espectaculars dels Països Catalans. La papallona rei té franges de colors vius, groc i negre, que fan que també sigui coneguda com a “papallona tigre”. Duu també unes taques nebuloses blaves als marges de les ales inferiors i dues taques roges al costat de les “cues”.

Aquesta papallona és de vol ràpid i es passa el dia anant de camp a camp i de flor en flor. Li agrada xuclar les flors de l’anís i del fonoll, sobre les quals de vegades se la veu amb les ales esteses, reposant al sol. Viu en tres generacions de la primavera a la tardor. És una papallona molt comuna a l’estiu i es troba sovint als jardins.

Les erugues mengen, preferentment, les fulles de les plantes apiàcies o umbel•líferes, com la pastanaga borda, la pastanaga, l’anet, el fonoll, la xirivia i el comí de prat. També s’alimenten de ruda, una planta de la família de les rutàcies. Tenen un òrgan conegut com a osmeteri, que pot emetre un líquid pudent per espantar els enemics.

Crisàlida eruga fonoll

Crisàlida eruga fonoll

Les crisàlides de la papallona rei es fixen a les branques i al tronc dels arbres i els matolls per l’extrem de l’abdomen.

Papallona Rei

Papallona Rei

2 responses to “L’eruga del fonoll

  1. Molt bé cris, et felicito per la investigació. Ara, el que em plantejo és el següent: és perjudicial per l’hort?? Les hem de deixar allà?

    Salut i hortalisses!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s